pondělí 21. září 2009

Citlivá a podrážděná pokožka

Není možné předvídat, na co může citlivá pokožka reagovat alergicky. Některé tradiční přírodní prostředky na podrážděnou pokožku jsou zároveň známými alergeny, proto buďte před vyzkoušením něčeho nového opatrní.

Aloe vera - šťáva z aloe vera hojí podrážděnou pokožku, drobná poranění a popálení, bodnutí od hmyzu. Hydratuje, můžete použít místo krému. Zpočátku se vám může zdát, že je pokožka sušší než předtím a bude chtít natřít znovu a znovu. Druhý nebo třetí den ale bude stačit jen jedna vrstva. Také můžete přidat do masky nebo tonika. Může vyvolat alergickou reakci.

Heřmánek - heřmánkový nálev je tradičním prostředkem na podrážděnou pokožku. Výtažky z heřmánku se přidávají do dětské kosmetiky a kosmetiky pro citlivou pleť. Patří ale k silným alergenům, kromě toho může pokožku při častějším používání vysušit.

Ovesné vločky/olivový olej - koupel s olivovým olejem nebo s ovesnými vločkami (vložte do látkového pytlíku a zavěšte pod proud vody) zklidní podrážděnou pokožku, pomáhá i na ekzém.

Med - Navlhčete pleť a potřete medem. Nechte působit 15 minut i déle a smyjte. Skvělý je i na popraskané rty, může být i zkrystalizovaný - odstraní odumřelé buňky, ale masírujte jemně.

Kokosový olej - hojí drobná poranění. Může ale vysušit, proto nanášejte na navlhčenou pokožku.

Karité - bambucké máslo má léčivé schopnosti. V rakytníkovém balzámu od Saloosu se k nim přidávají hojivé vlastnosti rakytníku. Rakytníkový balzám je méně mastný a nezpůsobuje akné, proto je skvělý na odřený nos při nachlazení. Eukalyptový balzám navíc uvolní ucpaný nos.




Podmáslí - na spálenou pokožku, nejlépe vychlazené.

Peeling s AHA kyselinami - citlivá pokožka potřebuje odstranit odumřelé buňky, ale peeling s abrazivními částicemi by ji podráždil. AHA kyseliny jsou šetrnější, ale nepoužívejte, jestliže je pokožka podrážděná.

Žádné komentáře:

Okomentovat