pátek 4. září 2009

Olivový olej

- čištění pleti: smíchejte 1 lžičku oleje s 1 lžičkou medu a 2 lžičkami jablečného octa. Ráno naneste na obličej, nechte chvíli působit a opláchněte. Nemusíte už použít krém, je vhodné pro normální až suchou pokožku.

- odlíčení make-upu: potřete pleť olejem nebo kapněte na navlhčený odličovací tampon a krouživými pohyby setřete make-up. Dobře odlíčí i voděodolnou řasenku.

- krém: olej je možné použít namísto krému. Protože se vsakuje déle než jiné oleje, 1-2 kapky rozetřete v navlhčených dlaních a dlaněmi pak na obličeji. Takto dosáhnete rovnoměrného nanesení i s malým množstvím oleje. Někdo používá i na suchou pokožku, ale většinou se nanáší na navlhčenou. Působí jako prevence vzniku vrásek.

- výživa řas: prstem nebo štětečkem od řasenky (důkladně umytým nebo koupeným jen k tomuto účelu - dá se koupit samostatně v drogerii) naneste na řasy večer nebo když se nechystáte použít řasenku. Nesmývejte.

- vlasový zábal: několik lžic (dle délky a hustoty vlasů) zahřejte ve vodní lázni a naneste na vlasy - suché nebo vlhké, podle toho, co vám bude vyhovovat. Nechte působit alespoň půl hodiny, můžete nechat i přes noc. Smyjte šamponem. Do zábalu můžete přidat i rozšlehané vejce, v tom případě smývejte vlažnou vodou. Jestliže vám vejce páchne, přidejte pár kapek esenciálního oleje.

- sprchový olej: Několik značek přírodní kosmetiky vyrábí sprchové oleje. Jsou to směsi několika rostlinných olejů s esenciálními. Jsou velmi šetrné k pokožce, ale vzhledem ke spotřebě docela drahé. Stejně dobře poslouží i olivový olej.

- tělový olej: Naneste na ještě vlhkou pokožku po sprše. Olej se celkem dlouho vstřebává, musíte jej dobře rozetřít. Pokud se vám to nepovede, nemusíte se bát o povlečení. Často chodím spát dříve, než se olej vsákne, a zatím jsem neměla problém s vypráním skvrn od oleje.

- koupel: Do koupele stačí nalít 1 lžíci oleje. Velmi vhodné pro suchou a citlivou pleť. Jestliže máte pokožku velmi suchou, neutírejte se do ručníku, ale počkejte, až uschnete.

- nehty: suché a lámavé nehty vyživí a zpevní a kůži okolo nehtů zjemní lázeň v teplém olivovém oleji. Ruce do ní ponořte na 15 minut.

- opalovací olej: rostlinné oleje mají nízký přirozený ochranný faktor 2-4 dle typu. Použijte jen na kratší pobyt na slunci nebo na opálenou pokožku. Můžete přidat trochu citronové šťávy, ta usnadní opálení, ale pozor - také urychlí spálení. Doporučuji použít, když je zataženo, ale slunce hřeje - svítí i přes mraky.

Žádné komentáře:

Okomentovat