pátek 4. září 2009

Kokosový olej

Kokosový olej je při teplotě do 26°C tuhý, při zahřátí nad tuto teplotu nebo kontaktu s pokožkou se rozpouští. Je velmi lehký - snadno se vstřebává - a řídký. Krásně voní, vůně se mění v závislosti na teplotě, při nižších teplotách vám může páchnout. Měl by se používat na vlhkou pokožku a vlasy, protože při nanesení na suchou ji může vysušit. Má řadu využití:
- čištění pleti
- pleťový olej: hojí akné a vyhlazuje drobné jizvy, ale může ucpávat póry.
- vlasový zábal: podporuje růst vlasů. Vmasírujte do pokožky hlavy a naneste na délku, zabalte do sáčku nebo koupací čepice a nechte působit nejméně půl hodiny, můžete nechat i přes noc. Umyjte šamponem, vlasy budou hebké, lesklé a půjdou snadno rozčesat.
- olej na konečky: po umytí naneste na ještě vlhké konečky vlasů 2-3 kapky, raději méně a přidejte, aby nepůsobily mastně. Vyživí je a ochrání před třepením.
- lesklé vlasy: po umytí opláchněte vodou s kapkou kokosového oleje, nezmastí je, ale budou krásně lesklé. Také můžete rozetřít kapku oleje v rukou a potřít jím vlasy, nejlépe ještě vlhké.
- čištění zubů: při pravidelném čištění kokosový olej bělí zuby. Použijte po vyčištění pastou anebo namísto pasty - jestliže vám nechutná, přidejte kapku mátového oleje. Pro důkladné očištění a ještě větší vybělení smíchejte lžičku kokosového oleje se lžičkou jedlé sody. Jedlá soda by se ale měla používat jen občas, jinak by mohla narušit zubní sklovinu.
- podrážděná pokožka, drobná poranění

Žádné komentáře:

Okomentovat