středa 24. března 2010

Černé vlasy s hennou

 
Před barvením

Po několika vrstvách henny, různých barev, nejméně poslední dvě byly černé

Na skvělém fóru o vlasech dlouhevlasy.cz občas dostávám dotazy, jak jsem dosáhla černé barvy s hennou. Snažila jsem se co nejstručněji shrnout možnosti a své zkušenosti, pro více informací o henně doporučuji DV. Co je potřeba:

1) Dvoufázové barvení - indigo chytá hůř než henna. Pokud začínáte s černou hennou na nebarvených vlasech, nebude zpočátku dobře chytat. Je efektivnější barvit dvoufázově - první červenou (čistou) hennou (lawsonia inermis) a potom čistým indigem anebo černou hennou.* 

S barvením čistým indigem má hodně lidí špatnou zkušenost. Myslím si, že je to tím, že kvalitní indigo se u nás špatně shání, je o ně malý zájem a proto je obtížné je sehnat čerstvé. Až vyzkouším čisté indigo, napíšu, ale zatím barvím červenou hennou a poté černou.

 2) Kvalitní henna - ze značek černé henny u nás dostupných mně připadá nejlepší Lush. Téměř stejně dobře barvila Logona, ale je o dost dražší. Hennecolor ani henna z DM (Henna) mně nechytaly.

Ve srovnání s ostatními značkami vyjde Lush na gramy nejlevněji - na www.lush.cz stojí 345 Kč (325 g) a mají k tomu drahé poštovné, já proto kupuji od Lendy123 na mimibazaru za 250 Kč. Také je možné objednat z www.lush.co.uk, pak je potřeba mít kvůli poštovnému dost velkou objednávku, aby se to vyplatilo. 

Co se týče červené henny, je také dobré použít kvalitní. Každému vyhovuje jiná a všechny zmíněné značky jsou oblíbené, neříkám, že nejsou kvalitní a s některou z nich budete určitě spokojeni. Nejsilněji ale barví henna na tetování. Má nejvyšší obsah barvicích látek a je jemně mletá, takže hotová směs je krémová, dobře se nanáší a vymývá z vlasů; teď se dočasně barvím jen červenou hennou na tetování a je radost ji používat. Zdá se mně však zbytečně drahá vzhledem k tomu, že ji překryjete vrstvou černé henny. 

Skvělým kompromisem je henna z www.prodejbylin.cz - není tak jemně mletá a je méně červená (více rezavá), ale barví dobře, kvalitou se mně zdá na půl cesty mezi hennami "značkovými" a na tetování, přitom je z nich nejlevnější (zejména pokud koupíte velké balení, v mrazáku vydrží henna dlouho čerstvá). 

3) Časté opakování - indigo se také rychleji vymývá než henna, proto se bude nejspíš časem vymývat do červena nebo rezavé (závisí na barvě použité henny) - nevím, jestli všem, ale mně se po nějaké době vymyje do tmavě hnědé s červenými nebo rezavými odlesky. Nevadí mně to, protože odrosty jsou vidět dříve - u mě po týdnu. Nebarvím každý týden, ale nemám odrosty ráda a tak často barvím třikrát měsíčně. Přírodní barvy chytají každému jinak a vlasy rostou různě rychle.

* Tím myslím směsí henny a indiga, pozor na barvy s obsahem chemikálií označované jako černá henna.

4 komentáře:

  1. Nádherné vlasy.......... :)

    OdpovědětVymazat
  2. ahojky.. co říkáš na dvoufázové barvení napřed červená lush henna a pak černá lush? jen černá mi moc nechytla:( jakou značku používáš ty? díky za odp. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že by černá lush po červené měla chytnout dobře. Občas to tak dělám i když dávám přednost indigu.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojky.. vsechny zdravim. Chci se podelit o mou zkusenost. Ziji v Kanade a objednavam si Hennu a Indigo z USA. Potrebuji vzdy dosahnout peknou cokoladovou hnedou barvu a docela se mi to dari! Vzdy doporucuji Hennu co se pouziva na telo - body art quality henna a smichat to s Indigem. je to pry prirodni, zadna chemikalie! A musite si byt jisti, ze ta Henna neni v obchode na polici nekolik mesicu. Tady jsou stranky, kde objednavam ja. Bude to drazsi to objednat z USA, ale jsou to kvalitni vyrobky. mrknete na to: www.mehandi.com

    OdpovědětVymazat