neděle 16. srpna 2009

Přírodní tonika

Dobrá přírodní tonika jsou pleťové vody Alverde – s růží pro suchou a s mořskými řasami pro mastnou pleť a květinové vody. Existují levné květinové vody vyrobené z esenciálních olejů rozpuštěných v destilované vodě. Kvalitnější jsou pravé květinové vody vznikající při destilaci esenciálních olejů, nejsnáze jsou k dostání vody od české značky Saloos, drahá není ani značka Sanoflore. Existují vody pro všechny typy pleti – lemon tea tree nebo máta pro mastnou a aknózní, meduňka nebo levandule pro citlivou, neroli nebo růže pro suchou a řada dalších.

Můžete si ale snadno vyrobit tonikum sami. Zelený čaj se používá v kosmetice pro citlivou pleť. Ochrání pokožku před volnými radikály, čímž předchází tvorbě vrásek. Stačí zalít lžičku čaje horkou, ale ne vroucí vodou, nechat pár minut vyluhovat a použít jako pleťovou vodu. Skladujte v lednici nebo spotřebujte do dvou dní. Pokud máte volnou lahvičku s rozprašovačem, můžete přelít do ní a pleť osvěžit kdykoliv během dne.

Další kuchyňskou ingrediencí pro krásnou pleť, kterou můžete použít, je jablečný ocet. Zbaví ji odumřelých buněk a krásně vyhladí. Je ale nutné dávat pozor na koncentraci. Bezpečné je začít na podílu 1 díl octa k šesti dílům vody nebo čaje a v případě potřeby zvýšit koncentraci. Místo obyčejné vody je možné použít destilovanou nebo čaj z bylin, ze kterých se vyrábí i květinové vody – např. šalvějový, meduňkový nebo levandulový.
Jestliže nepotřebujete tonikum k dočištění pleti po odlíčení make-upu, samotná studená voda uzavře póry a připraví tak pleť na nanesení krému.

Žádné komentáře:

Okomentovat