neděle 16. srpna 2009

Přírodní peeling



Tělový a pleťový peeling

Smícháme mořskou sůl nebo cukr - může být hnědý, ale stačí i obyčejný krystalový - s rostlinným olejem (olivový, kokosový, sezamový) a můžeme přidat pár kapek esenciálního oleje. Potřeme celé tělo, po opláchnutí už nemusíme použít tělové mléko.
Dobře poslouží i lufa. Nejedná se o houbu, ale rostlinu, kteru je možné si i doma vypěstovat (nebo koupit v každé drogerii). Jestliže ji necháme mezi použitími uschnout, vydrží hodně dlouho.
Jestliže nemáte moc citlivou pleť, můžete použít také cukr s olejem. Mořská sůl je skvělý peeling zejména pro mastnou pleť, má antibakteriální účinky a léčí akné. Pokožku nepodráždí, ačkoliv bude štípat a zčervená hlavně při prvních pár použitích. Později se štípání zmírní a pleť bude krásně čistší - jako při dovolené u moře. Lžičku soli nechte chvíli rozpustit ve troše vody, naneste na pokožku a po 5-15 minutách opláchněte. Jemnější než sůl a cukr je mouka.


AHA kyseliny

Součást drahých kosmetických přípravků je obsažena v řadě druhů ovoce, zeleniny a mléce. Kuchyňské ingredience obsahující AHA kyseliny:
jablka, mošt, ocet, hrozny, víno, citrusy, rajčata, podmáslí, jogurt, kysaná smetana.
Nejpraktičtější jsou hrozny, není nutné šťávu vymačkávat, stačí rozkrát jeden hrozen na polovinu a potřít dvakrát celý obličej kromě oblasti okolo očí, nechat působit dle potřeby - 15 minut pokud nemáte velmi citlivou pleť.
Jogurt je vhodný i pro suchou a citlivou pleť, dodá jí hydrataci a odumřelé buňky odstraní velmi jemně.
Ani citrusy pleť nepodráždí, záleží na koncentraci. Hodně lidí používá citronovou šťávu neředěnou večer před spaním a neoplachuje, je to skvělý a velmi oblíbený lék na akné, ale pokožku nevysuší, bude hydratovaná. Navíc citron obsahuje vitamin C, který se přidává do některých krémů, ale v podobě, která je nestabilní. Použití přímo ovoce je účinnější. Ráno bude pleť krásně hladká. Nicméně je lepší začít se šťávou rozředěnou alespoň třemi díly vody, minerálky nebo čaje a smýt po 15 minutách. Pokud pokožka nebude podrážděná, můžete prodloužit koncentraci i dobu působení.


Aspirinová maska

Jako peeling a lék a prevence akné působí aspirinová maska. 2 tablety nepotahovaného aspirinu pokapeme pár kapkami vody, přidáme lžičku medu a trošku citronové šťávy. Med má antibakteriální účinky, je skvělý pro citlivou pokožku a zabrání jejímu vysušení. Citronová šťáva posílí účinnost masky, je možné ji vynechat, pokud máte citlivou pleť.

Žádné komentáře:

Okomentovat