neděle 30. srpna 2009

Péče o mastnou pleť

Čištění: Lávová zemina ani kvalitní přírodní mýdlo pokožku příliš nevysuší, ale dobře očistí. Mýdlo, oleje vhodné pro mastnou pleť (hroznový, meruňkový, jojobový) a odtučněné mléko odlíčí make-up.

Peeling: U mastné pleti je odstranění odumřelých buněk velmi důležité a možné častěji než u suché pokožky. Nicméně se to nesmí přehánět. Častěji než 2x týdně se nedoporučuje, ale řiďte se tím, co vyžaduje vaše pleť. I když třeba před každodenním použitím vás budou všude varovat, některá pleť to vyžaduje. Hodně lidí dělá peeling v nějaké formě každý den. Sledujte reakce své pleti a myslete na to, že některé přípravky pro každodenní péči o pleť, o kterých jako o peelingu neuvažujete, odstraňují odumřelé buňky - tonikum s jablečným octem, krémy nebo masky s AHA kyselinami, lávová zemina od Urtekramu. Všechny působí jako jemný peeling a hodí se i pro citlivou pokožku, ale při používání několika najednou pleť podráždit můžete.

Přírodní přípravky vhodné pro mastnou pleť, které zároveň léčí akné:

- aspirinová maska
- citronová šťáva
- mořská sůl: nechte ji trochu rozpustit ve vodě a naneste na pleť; můžete nechat působit delší dobu. Působí antibakteriálně, pleť desinfikuje a krásně vyhladí a hojí akné. Bude štípat, zejména zpočátku, a pleť může i zčervenat. To odezní a jestli nepozorujete jiné známky podráždění pleti, můžete používat pravidelně.

Hydratace: Pokožka se často mastí, protože je ve skutečnosti suchá a nahrazuje to nadbytečnou produkcí mazu. Pomáhá proto dostatečná hydratace. Meruňkový, jojobový nebo hroznový olej regulují maštění, dostatečně hydratují, ale neucpou póry a jsou skvělým podkladem pod make-up. Protože nebude pleť vysušená, nezačne se tak rychle lesknout. Lněný olej při pravidelném používání snižuje tvorbu mazu, je to nicméně to jediné z uvedených, co jsem osobně nezkoušela a nemohu tedy podpořit vlastní zkušeností.

Léčba akné: Bambucké máslo je velmi hojivé a léčí akné, ale někomu může připadat příliš mastné. Rozhodně jej vyzkoušejte, pokud máte akné, ale suchou pokožku. Osobně mně připadal lepší Rakytníkový balzám od Saloosu, který není tolik mastný, ale je vhodný i na přesušenou pokožku. Kombinuje léčivé schopnosti karité a rakytníku. Na internetu seženete i rakytníkový olej.

Tea tree olej se může jako jeden z mála esenciálních olejů používat neředěný. Potřete jím postižená místa nebo kapku přidejte do lávové zeminy při každodenním čištění nebo do libovolné masky pro mastnou pleť.

Žádné komentáře:

Okomentovat