neděle 23. srpna 2009

Přírodní deodoranty

Hlavní účinnou složkou antiperspirantů je sloučenina hliníku, kterou některé studie spojují s rakovinou prsu. Ačkoliv to není jednoznačně prokázané, čím dál více lidí se snaží této látce vyhýbat. Bezpečnější jsou deodoranty. Běžné deodoranty z drogerie aluminium alum neobsahují a díky velkému výběru není problém najít nějaký, který pro vás bude dostatečně silný a bude hezky vonět. Jestliže vám ale vadí další látky, které tyto deodoranty obsahují (jako parabeny - konzervanty, které některé studie také označují za karcinogenní), existuje velký výběr přírodních deodorantů. Většinou jsou o hodně dražší než obyčejné a často ani nejsou dostatečně účinné. K nejúčinnějším kupodivu patří ty nejlevnější. Sprej Alverde se šalvějí je pro většinu lidí dostatečně silný a stojí asi 70 Kč za 75 ml.


Deokrystal/kamenec

Další možností je deokrystal neboli kamenec. Jedná se také o sloučeninu hliníku, ale přirozeně se vyskytující v přírodě a její molekuly nepronikají do organismu a nejsou nebezpečné.
- Má silně stahující účinek na pokožku a zabraňuje tomu, aby se pot na vzduchu rozkládal a páchl.
- Antibakteriální účinky - je vhodný pro desinfekci drobných poranění, po bodnutí hmyzem a k zastavení krvácení u drobných ran (tradičně se používal po holení).

Použití: navhlčíme buď deokrystal a potřeme pokožku, nebo navlhčíme pokožku a potíráme krystalem. Jestliže se hodně potíte, druhá možnost je efektivnější, je možné potírat pokožku déle, než voda zaschne. Také je možné nanést jednu vrstvu, nechat zaschnout, a znovu navlhčit pokožku a potřít krystalem.

Z popisu je zjevné, že je to o něco časově náročnější než jen nanést tuhý antiperspirant, který hned zaschne, ale je to bezpečné, čistě přírodní a velmi levné - levnější deodorant nenajdete - a nezanechává bílé skvrny na oblečení. Dá se koupit od několika značek na internetu asi za 250 Kč a vzhledem k tomu, že vydrží asi dva roky, to není drahé. Dá se ale sehnat i v drogeriích DM za 60 Kč, jde o stejný produkt jen s jiným obalem. Jestliže nechcete objednávat z internetu ani nemáte poblíže DM, poslední možností je koupit krystal v běžné drogerii. Najdete ho pod názvem kamenec u holicích potřeb - tradičně se používal jako desinfekce a zastavení krvácení po holení. Nevýhoda je, že je ve tvaru mýdla - nemá plastové pouzdro, díky kterému se snáze aplikuje.


Jedlá soda

Jedlá soda je velmi efektivní a bezpečný přírodní deodorant. Jesliže nemůžete najít přírodní deodorant, který by vydržel celý den, vyzkoušejte jedlou sodu. Je levná, nemusíte čekat, až zaschne, a má řadu dalších využití. Jedinou nevýhodou je možné podráždění citlivé pokožky. Sama mám velmi citlivou pokožku v podpaží a používám ji jen občas. Samotná vysušuje a po holení bych ji nedoporučovala.

Použití: Nejjednodušší je nabrat trošku sody do dlaně a potřít jí podpaží. Jestliže vám připadá příliš abrazivní, rozpusťte ji v malém množství horké vody. Bude stejně účinná. Nejlepší je vytvořit si domácí deodorant, který pokožku i ošetřuje.


Domácí deodorant s jedlou sodou

1 díl jedlé sody
1 díl kokosového oleje
1 díl bambuckého másla
pár kapek esenciálního oleje

Ve vodní lázni rozpustíme bambucké máslo s kokosovým olejem a rozmícháme s jedlou sodou. Stáhneme teplotu a přidáme pár kapek esenciálního oleje. Vlijeme do prázdného obalu od deodorantu. Poměr složek můžete upravit podle tuhosti, které chcete dosáhnout - čím více oleje, tím řidší bude, pak můžete nalít do kelímku a natírat prsty. Kokosový olej můžete nahradit olivovým nebo jiným oblíbeným olejem, bambucké máslo kakaovým. Z esenciálních olejů doporučuji kvůli účinkům tea tree a šalvějový, které omezují pocení. Jestliže vám samotné nevoní, přidejte citronový, mátový nebo eukalyptový. Mají velmi svěží vůni. Esenciální oleje můžete vynechat nebo použít jakýkoliv, který vám voní. Deodorant by i bez nich měl být dostatečně účinný.


Budu se s přírodními deodoranty více potit?

Jestliže se více potíte po nahrazení antiperspirantů deodoranty, nenechte se odradit. Pro většinu lidí je to dočasné a po týdnu až dvou se pocení upraví na původní úroveň. Hodně lidí se dokonce bez antiperspirantů potí méně.


Můj deodorant po nějaké době přestal účinkovat

Může se stát, že si tělo na některou látku zvykne a ta přestane působit. Velmi často se to stává s pokožkou nebo vlasy. Přípravky, které byly skvělé, najednou nefungují - např. olej může s pravidelným používáním vysušovat pokožku i vlasy. Pak je nutné na nějakou dobu daný přípravek přestat používat a vrátit se k němu za několik týdný až měsíců. Je ale možné tomu předejít tím, že jej budete střídat s jinými. Kdykoliv nepotřebuji moc silný deodorant, používám deokrystal nebo měsíčkový Alverde, v teplejším počasí a před sportem šalvějový Alverde nebo jedlou sodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat