neděle 16. srpna 2009

Pleťové oleje a másla


Pleťový olej je možné použít namísto krému. Dle mé zkušenosti jsou oleje lepší, lépe pleť zregenerují a jsou levnější než srovnatelně kvalitní krémy. Existuje celá řada olejů vhodných pro péči o pleť. Nanášejí se obvykle na vlhkou pleť, stačí 2-3 kapky dobře rozetřít. Budou se vsakovat o něco déle než krém, zaleží na typu oleje. Oleje jsou vhodné i na mastnou pleť, jen jen je nutné vybrat lehčí oleje jako meruňkový nebo hroznový. Když budete mastnou pleť moc vysušovat, bude se tím více mastit. Vhodně zvolený olej reguluje maštění.

V následujícím seznamu jsou jen oleje, které jsem sama vyzkoušela a mohu doporučit. Pleť je po nich krásně hladká, některé se mně zdály lepší než jiné, ale každému vyhovuje něco jiného. Jsou seřazeny podle ceny. Proto doporučuji začít podle typu pleti odshora, nemusíte si kupovat dražší, jestliže vám budou vyhovovat předchozí.

Olivový - dost mastný, docela dlouho se vstřebává, na suchou pokožku.

Hroznový - ještě lehčí než meruňkový, pro mastnou pleť, suchou může vysušit.

Sezamový - pro normální a suchou pokožku, podobný olivovému, ale vstřebává se rychleji.

Kokosový – voňavý, vhodný pro všechny typy pleti, ovšem patří k komedogenním olejům – může způsobovat akné. Někomu může naopak akné a jizvy po akné vyléčit – je velmi hojivý, vhodný na ekzémy a podrážděnou pokožku, skvělý na vlasy.

Mandlový - klasika pro suchou pleť.

Meruňkový - velmi lehký, vhodný pro normální až mastnou pleť, s jemnou vůní, skvělý podklad pod make-up, na rty a do vlasových zábalů.

Broskvový - pro suchou pleť.

Jojobový - svým složením má nejblíže přirozenému mazu pleti. Je proto vhodný pro všechny typy pleti. U mastné reguluje maštění, suchou i normální hydratuje.

Šípkový – pro suchou pleť. Hojí drobné jizvy, ačkoliv jsem se svými (starými) jizvami po akné neměla úspěch, hodně lidem pomáhá. Nejúčinnější je na čerstvé jizvy.



Kosmetická másla

Kosmetická másla jsou stejně jako oleje ingrediencí používanou v pleťových krémech. Stejně jako oleje je možné je používat samostatně. Všechna jsou léčivá – hojí akné a podrážděnou pokožku – a vhodná pro všechny typy pokožky, je ale nutné vyzkoušet, jestli budou právě vám vyhovovat. Někdo je používá i na mastnou pleť a akné, pro někoho jsou příliš mastná. .


Kde koupit?

Olivový, hroznový a sezamový olej se dají koupit v supermarketu, kokosový v biokvalitě v lepších zdravých výživách. Ostatní oleje a bambucké máslo je možné sehnat v některých květinářstvích a obchodech s dárkovými předměty pod značkou Saloos, o něco levněji pak pod jinými značkami na internetu. Kakaové a mangové seženete jen od značky Karel Hadek.

Žádné komentáře:

Okomentovat