neděle 16. srpna 2009

Balzámy na rty

Jako levný přírodní balzám na rty je možné použít čisté bambucké nebo kakaové máslo. Někomu může ale rty naopak vysušovat. Těm bych doporučila rakytníkový balzám nebo balzám na rty od Saloosu. Oba jsou v kelímku, dají se koupit i velká balení. Z balzámů v tubě je skvělý měsíčkový Alverde. Lavera s bio jojobou a máslem karité je skvělá do teplejšího počasí, nerozpouští se jako Saloos, ale po většinu roku mně připadá moc tuhá.

Balzám na rty si ale můžete vyrobit i sami a udělat jej přesně takový, jaký chcete.
Základní recept je velmi jednoduchý: na kuchyňském struhadle nastrouháme včelí vosk, přidáme přibližně stejné množství oleje a rozpustíme ve vodní lázni. Nalijeme do kelímku nebo tuby od balzámu. Úpravou poměru vosku a oleje dosáhnete požadované tuhosti. Z olejů doporučuji kokosový nebo meruňkový, ale je možné použít i olivový nebo kterýkoliv pleťový olej.
K základnímu receptu je možné přidat bambucké nebo kakaové máslo a pár kapek esenciálního oleje. Svěží vůni dodá citron, grapefruit nebo pomeranč. Velmi oblíbená je máta, ale ta může vysušovat, proto jí raději šetřete.

Žádné komentáře:

Okomentovat