neděle 30. srpna 2009

Přírodní přípravky na podporu růstu vlasů

- kokosový olej
- henna

- shikakai/šikakai: indická bylina je tradičním prostředkem péče o vlasy. Je vhodná pro podrážděnou vlasovou pokožku a všechny typy vlasů. Používá se i do masek pro mastnou pleť, mně se ale na to zdála moc vysušující. 2-5 lžic (dle délky a hustoty vlasů) zalijte teplou vodou, pro větší účinek nechte až hodinu odstát. Naneste na pokožku hlavy a vlasy a nechte působit. Pro suché vlasy stačí 5 minut, čím mastnější vlasy, tím delší doba působení, s dobou působení se zvyšuje i účinek. Proto se často používá na naolejované vlasy, jinak by je vysušila. Kde koupit: u nás se dá koupit na www.cestaprirody.cz od firmy Ayuuri Natural. Je součástí ajurvédského šamponu Eliah Sahil (dříve Planet Pure), ten se ale nenechává delší dobu působit - obsahuje další čisticí složky a ty by mohly vlasy vysušit. Přidává se ale také do henny, u nás se dá koupit tato, je to lepší možnost, protože henna se nechává působit hodiny. Já kupuji čistou shikakai na Ebay. Jestliže vám složitější příprava nevyhovuje, i u nás seženete vlasový olej s shikakai.

- káva: kofein prokrvuje vlasovou pokožku, obzvlášť účinný je u můžů. Káva ale vysušuje, proto u suchých vlasů opatrně. Je možné vmasírovat do pokožky před mytím a nebo opláchnout vlasy po mytí - pozor ztmavuje vlasy.

- lopuchový výluh: vlasových vod se dá sehnat řada, nejlepší zkušenosti jsou s lopuchovým výluhem od Naděje. Vtírá se do suché pokožky. Obsahuje alkohol, proto může vysušovat, ale masáž hlavy zase podporuje tvorbu mazu, takže naopak může vlasy zmastit. Podle toho si zvolte čas a frekvenci použití.

Péče o mastnou pleť

Čištění: Lávová zemina ani kvalitní přírodní mýdlo pokožku příliš nevysuší, ale dobře očistí. Mýdlo, oleje vhodné pro mastnou pleť (hroznový, meruňkový, jojobový) a odtučněné mléko odlíčí make-up.

Peeling: U mastné pleti je odstranění odumřelých buněk velmi důležité a možné častěji než u suché pokožky. Nicméně se to nesmí přehánět. Častěji než 2x týdně se nedoporučuje, ale řiďte se tím, co vyžaduje vaše pleť. I když třeba před každodenním použitím vás budou všude varovat, některá pleť to vyžaduje. Hodně lidí dělá peeling v nějaké formě každý den. Sledujte reakce své pleti a myslete na to, že některé přípravky pro každodenní péči o pleť, o kterých jako o peelingu neuvažujete, odstraňují odumřelé buňky - tonikum s jablečným octem, krémy nebo masky s AHA kyselinami, lávová zemina od Urtekramu. Všechny působí jako jemný peeling a hodí se i pro citlivou pokožku, ale při používání několika najednou pleť podráždit můžete.

Přírodní přípravky vhodné pro mastnou pleť, které zároveň léčí akné:

- aspirinová maska
- citronová šťáva
- mořská sůl: nechte ji trochu rozpustit ve vodě a naneste na pleť; můžete nechat působit delší dobu. Působí antibakteriálně, pleť desinfikuje a krásně vyhladí a hojí akné. Bude štípat, zejména zpočátku, a pleť může i zčervenat. To odezní a jestli nepozorujete jiné známky podráždění pleti, můžete používat pravidelně.

Hydratace: Pokožka se často mastí, protože je ve skutečnosti suchá a nahrazuje to nadbytečnou produkcí mazu. Pomáhá proto dostatečná hydratace. Meruňkový, jojobový nebo hroznový olej regulují maštění, dostatečně hydratují, ale neucpou póry a jsou skvělým podkladem pod make-up. Protože nebude pleť vysušená, nezačne se tak rychle lesknout. Lněný olej při pravidelném používání snižuje tvorbu mazu, je to nicméně to jediné z uvedených, co jsem osobně nezkoušela a nemohu tedy podpořit vlastní zkušeností.

Léčba akné: Bambucké máslo je velmi hojivé a léčí akné, ale někomu může připadat příliš mastné. Rozhodně jej vyzkoušejte, pokud máte akné, ale suchou pokožku. Osobně mně připadal lepší Rakytníkový balzám od Saloosu, který není tolik mastný, ale je vhodný i na přesušenou pokožku. Kombinuje léčivé schopnosti karité a rakytníku. Na internetu seženete i rakytníkový olej.

Tea tree olej se může jako jeden z mála esenciálních olejů používat neředěný. Potřete jím postižená místa nebo kapku přidejte do lávové zeminy při každodenním čištění nebo do libovolné masky pro mastnou pleť.

neděle 23. srpna 2009

Přírodní deodoranty

Hlavní účinnou složkou antiperspirantů je sloučenina hliníku, kterou některé studie spojují s rakovinou prsu. Ačkoliv to není jednoznačně prokázané, čím dál více lidí se snaží této látce vyhýbat. Bezpečnější jsou deodoranty. Běžné deodoranty z drogerie aluminium alum neobsahují a díky velkému výběru není problém najít nějaký, který pro vás bude dostatečně silný a bude hezky vonět. Jestliže vám ale vadí další látky, které tyto deodoranty obsahují (jako parabeny - konzervanty, které některé studie také označují za karcinogenní), existuje velký výběr přírodních deodorantů. Většinou jsou o hodně dražší než obyčejné a často ani nejsou dostatečně účinné. K nejúčinnějším kupodivu patří ty nejlevnější. Sprej Alverde se šalvějí je pro většinu lidí dostatečně silný a stojí asi 70 Kč za 75 ml.


Deokrystal/kamenec

Další možností je deokrystal neboli kamenec. Jedná se také o sloučeninu hliníku, ale přirozeně se vyskytující v přírodě a její molekuly nepronikají do organismu a nejsou nebezpečné.
- Má silně stahující účinek na pokožku a zabraňuje tomu, aby se pot na vzduchu rozkládal a páchl.
- Antibakteriální účinky - je vhodný pro desinfekci drobných poranění, po bodnutí hmyzem a k zastavení krvácení u drobných ran (tradičně se používal po holení).

Použití: navhlčíme buď deokrystal a potřeme pokožku, nebo navlhčíme pokožku a potíráme krystalem. Jestliže se hodně potíte, druhá možnost je efektivnější, je možné potírat pokožku déle, než voda zaschne. Také je možné nanést jednu vrstvu, nechat zaschnout, a znovu navlhčit pokožku a potřít krystalem.

Z popisu je zjevné, že je to o něco časově náročnější než jen nanést tuhý antiperspirant, který hned zaschne, ale je to bezpečné, čistě přírodní a velmi levné - levnější deodorant nenajdete - a nezanechává bílé skvrny na oblečení. Dá se koupit od několika značek na internetu asi za 250 Kč a vzhledem k tomu, že vydrží asi dva roky, to není drahé. Dá se ale sehnat i v drogeriích DM za 60 Kč, jde o stejný produkt jen s jiným obalem. Jestliže nechcete objednávat z internetu ani nemáte poblíže DM, poslední možností je koupit krystal v běžné drogerii. Najdete ho pod názvem kamenec u holicích potřeb - tradičně se používal jako desinfekce a zastavení krvácení po holení. Nevýhoda je, že je ve tvaru mýdla - nemá plastové pouzdro, díky kterému se snáze aplikuje.


Jedlá soda

Jedlá soda je velmi efektivní a bezpečný přírodní deodorant. Jesliže nemůžete najít přírodní deodorant, který by vydržel celý den, vyzkoušejte jedlou sodu. Je levná, nemusíte čekat, až zaschne, a má řadu dalších využití. Jedinou nevýhodou je možné podráždění citlivé pokožky. Sama mám velmi citlivou pokožku v podpaží a používám ji jen občas. Samotná vysušuje a po holení bych ji nedoporučovala.

Použití: Nejjednodušší je nabrat trošku sody do dlaně a potřít jí podpaží. Jestliže vám připadá příliš abrazivní, rozpusťte ji v malém množství horké vody. Bude stejně účinná. Nejlepší je vytvořit si domácí deodorant, který pokožku i ošetřuje.


Domácí deodorant s jedlou sodou

1 díl jedlé sody
1 díl kokosového oleje
1 díl bambuckého másla
pár kapek esenciálního oleje

Ve vodní lázni rozpustíme bambucké máslo s kokosovým olejem a rozmícháme s jedlou sodou. Stáhneme teplotu a přidáme pár kapek esenciálního oleje. Vlijeme do prázdného obalu od deodorantu. Poměr složek můžete upravit podle tuhosti, které chcete dosáhnout - čím více oleje, tím řidší bude, pak můžete nalít do kelímku a natírat prsty. Kokosový olej můžete nahradit olivovým nebo jiným oblíbeným olejem, bambucké máslo kakaovým. Z esenciálních olejů doporučuji kvůli účinkům tea tree a šalvějový, které omezují pocení. Jestliže vám samotné nevoní, přidejte citronový, mátový nebo eukalyptový. Mají velmi svěží vůni. Esenciální oleje můžete vynechat nebo použít jakýkoliv, který vám voní. Deodorant by i bez nich měl být dostatečně účinný.


Budu se s přírodními deodoranty více potit?

Jestliže se více potíte po nahrazení antiperspirantů deodoranty, nenechte se odradit. Pro většinu lidí je to dočasné a po týdnu až dvou se pocení upraví na původní úroveň. Hodně lidí se dokonce bez antiperspirantů potí méně.


Můj deodorant po nějaké době přestal účinkovat

Může se stát, že si tělo na některou látku zvykne a ta přestane působit. Velmi často se to stává s pokožkou nebo vlasy. Přípravky, které byly skvělé, najednou nefungují - např. olej může s pravidelným používáním vysušovat pokožku i vlasy. Pak je nutné na nějakou dobu daný přípravek přestat používat a vrátit se k němu za několik týdný až měsíců. Je ale možné tomu předejít tím, že jej budete střídat s jinými. Kdykoliv nepotřebuji moc silný deodorant, používám deokrystal nebo měsíčkový Alverde, v teplejším počasí a před sportem šalvějový Alverde nebo jedlou sodu.

neděle 16. srpna 2009

Domácí pleťové masky

Pro suchou pleť

- Jako masku je možné použít pleťový olej.
- Pokožce dodá hydrataci bílý jogurt a med, můžeme použít samotné nebo smíchat.
- Med můžeme také rozpustit v mléce nebo smíchat se sušeným mlékem.
- Ze sušené syrovátky a vody umícháme hustou pastu.
- Rozmačkáme zralý banán s medem.
- Hodně mastné a léčivé je bambucké nebo kakaové máslo.


Pro citlivou pleť

- Med zklidní citlivou a podrážděnou pleť.
- Gel z aloe vera a odvar z heřmánku se doporučují citlivou, podrážděno pleť i po slunění, ale někteří lidé jsou na ně alergičtí. Na spálenou pokožku naneste vychlazené podmáslí.
- Namočte hrst ovesných vloček v troše vody nebo mléka. V případě, že je rozmixujete, je možné je použít i jako peeling (ne na citlivou pleť).


Pro mastnou a aknózní pleť

- Lávová zemina zbaví pleť nadbytečného mazu, ale nevysuší příliš - pleť se v reakci na ni nezačne více mastit.
-Aspirinová maska: 1-2 tablety aspirinu rozpustíme v pár kapkách vody, můžeme kvůli konzistenci a zejména pro citlivou pokožku přidat med. Necháme cca 15 minut působit. Maska vyčistí a stáhne póry a krásně pleť zjemní.
- Nastrouhejte najemno polovinu jablka a s medem vytvořte hustou kaši.
- Jedlá soda působí jako jemný peeling, ale dost vysušuje, proto smyjte za chvilku, ne za 15 minut jako ostatní masky.

Balzámy na rty

Jako levný přírodní balzám na rty je možné použít čisté bambucké nebo kakaové máslo. Někomu může ale rty naopak vysušovat. Těm bych doporučila rakytníkový balzám nebo balzám na rty od Saloosu. Oba jsou v kelímku, dají se koupit i velká balení. Z balzámů v tubě je skvělý měsíčkový Alverde. Lavera s bio jojobou a máslem karité je skvělá do teplejšího počasí, nerozpouští se jako Saloos, ale po většinu roku mně připadá moc tuhá.

Balzám na rty si ale můžete vyrobit i sami a udělat jej přesně takový, jaký chcete.
Základní recept je velmi jednoduchý: na kuchyňském struhadle nastrouháme včelí vosk, přidáme přibližně stejné množství oleje a rozpustíme ve vodní lázni. Nalijeme do kelímku nebo tuby od balzámu. Úpravou poměru vosku a oleje dosáhnete požadované tuhosti. Z olejů doporučuji kokosový nebo meruňkový, ale je možné použít i olivový nebo kterýkoliv pleťový olej.
K základnímu receptu je možné přidat bambucké nebo kakaové máslo a pár kapek esenciálního oleje. Svěží vůni dodá citron, grapefruit nebo pomeranč. Velmi oblíbená je máta, ale ta může vysušovat, proto jí raději šetřete.

Přírodní peeling



Tělový a pleťový peeling

Smícháme mořskou sůl nebo cukr - může být hnědý, ale stačí i obyčejný krystalový - s rostlinným olejem (olivový, kokosový, sezamový) a můžeme přidat pár kapek esenciálního oleje. Potřeme celé tělo, po opláchnutí už nemusíme použít tělové mléko.
Dobře poslouží i lufa. Nejedná se o houbu, ale rostlinu, kteru je možné si i doma vypěstovat (nebo koupit v každé drogerii). Jestliže ji necháme mezi použitími uschnout, vydrží hodně dlouho.
Jestliže nemáte moc citlivou pleť, můžete použít také cukr s olejem. Mořská sůl je skvělý peeling zejména pro mastnou pleť, má antibakteriální účinky a léčí akné. Pokožku nepodráždí, ačkoliv bude štípat a zčervená hlavně při prvních pár použitích. Později se štípání zmírní a pleť bude krásně čistší - jako při dovolené u moře. Lžičku soli nechte chvíli rozpustit ve troše vody, naneste na pokožku a po 5-15 minutách opláchněte. Jemnější než sůl a cukr je mouka.


AHA kyseliny

Součást drahých kosmetických přípravků je obsažena v řadě druhů ovoce, zeleniny a mléce. Kuchyňské ingredience obsahující AHA kyseliny:
jablka, mošt, ocet, hrozny, víno, citrusy, rajčata, podmáslí, jogurt, kysaná smetana.
Nejpraktičtější jsou hrozny, není nutné šťávu vymačkávat, stačí rozkrát jeden hrozen na polovinu a potřít dvakrát celý obličej kromě oblasti okolo očí, nechat působit dle potřeby - 15 minut pokud nemáte velmi citlivou pleť.
Jogurt je vhodný i pro suchou a citlivou pleť, dodá jí hydrataci a odumřelé buňky odstraní velmi jemně.
Ani citrusy pleť nepodráždí, záleží na koncentraci. Hodně lidí používá citronovou šťávu neředěnou večer před spaním a neoplachuje, je to skvělý a velmi oblíbený lék na akné, ale pokožku nevysuší, bude hydratovaná. Navíc citron obsahuje vitamin C, který se přidává do některých krémů, ale v podobě, která je nestabilní. Použití přímo ovoce je účinnější. Ráno bude pleť krásně hladká. Nicméně je lepší začít se šťávou rozředěnou alespoň třemi díly vody, minerálky nebo čaje a smýt po 15 minutách. Pokud pokožka nebude podrážděná, můžete prodloužit koncentraci i dobu působení.


Aspirinová maska

Jako peeling a lék a prevence akné působí aspirinová maska. 2 tablety nepotahovaného aspirinu pokapeme pár kapkami vody, přidáme lžičku medu a trošku citronové šťávy. Med má antibakteriální účinky, je skvělý pro citlivou pokožku a zabrání jejímu vysušení. Citronová šťáva posílí účinnost masky, je možné ji vynechat, pokud máte citlivou pleť.

Pleťové oleje a másla


Pleťový olej je možné použít namísto krému. Dle mé zkušenosti jsou oleje lepší, lépe pleť zregenerují a jsou levnější než srovnatelně kvalitní krémy. Existuje celá řada olejů vhodných pro péči o pleť. Nanášejí se obvykle na vlhkou pleť, stačí 2-3 kapky dobře rozetřít. Budou se vsakovat o něco déle než krém, zaleží na typu oleje. Oleje jsou vhodné i na mastnou pleť, jen jen je nutné vybrat lehčí oleje jako meruňkový nebo hroznový. Když budete mastnou pleť moc vysušovat, bude se tím více mastit. Vhodně zvolený olej reguluje maštění.

V následujícím seznamu jsou jen oleje, které jsem sama vyzkoušela a mohu doporučit. Pleť je po nich krásně hladká, některé se mně zdály lepší než jiné, ale každému vyhovuje něco jiného. Jsou seřazeny podle ceny. Proto doporučuji začít podle typu pleti odshora, nemusíte si kupovat dražší, jestliže vám budou vyhovovat předchozí.

Olivový - dost mastný, docela dlouho se vstřebává, na suchou pokožku.

Hroznový - ještě lehčí než meruňkový, pro mastnou pleť, suchou může vysušit.

Sezamový - pro normální a suchou pokožku, podobný olivovému, ale vstřebává se rychleji.

Kokosový – voňavý, vhodný pro všechny typy pleti, ovšem patří k komedogenním olejům – může způsobovat akné. Někomu může naopak akné a jizvy po akné vyléčit – je velmi hojivý, vhodný na ekzémy a podrážděnou pokožku, skvělý na vlasy.

Mandlový - klasika pro suchou pleť.

Meruňkový - velmi lehký, vhodný pro normální až mastnou pleť, s jemnou vůní, skvělý podklad pod make-up, na rty a do vlasových zábalů.

Broskvový - pro suchou pleť.

Jojobový - svým složením má nejblíže přirozenému mazu pleti. Je proto vhodný pro všechny typy pleti. U mastné reguluje maštění, suchou i normální hydratuje.

Šípkový – pro suchou pleť. Hojí drobné jizvy, ačkoliv jsem se svými (starými) jizvami po akné neměla úspěch, hodně lidem pomáhá. Nejúčinnější je na čerstvé jizvy.



Kosmetická másla

Kosmetická másla jsou stejně jako oleje ingrediencí používanou v pleťových krémech. Stejně jako oleje je možné je používat samostatně. Všechna jsou léčivá – hojí akné a podrážděnou pokožku – a vhodná pro všechny typy pokožky, je ale nutné vyzkoušet, jestli budou právě vám vyhovovat. Někdo je používá i na mastnou pleť a akné, pro někoho jsou příliš mastná. .


Kde koupit?

Olivový, hroznový a sezamový olej se dají koupit v supermarketu, kokosový v biokvalitě v lepších zdravých výživách. Ostatní oleje a bambucké máslo je možné sehnat v některých květinářstvích a obchodech s dárkovými předměty pod značkou Saloos, o něco levněji pak pod jinými značkami na internetu. Kakaové a mangové seženete jen od značky Karel Hadek.

Přírodní tonika

Dobrá přírodní tonika jsou pleťové vody Alverde – s růží pro suchou a s mořskými řasami pro mastnou pleť a květinové vody. Existují levné květinové vody vyrobené z esenciálních olejů rozpuštěných v destilované vodě. Kvalitnější jsou pravé květinové vody vznikající při destilaci esenciálních olejů, nejsnáze jsou k dostání vody od české značky Saloos, drahá není ani značka Sanoflore. Existují vody pro všechny typy pleti – lemon tea tree nebo máta pro mastnou a aknózní, meduňka nebo levandule pro citlivou, neroli nebo růže pro suchou a řada dalších.

Můžete si ale snadno vyrobit tonikum sami. Zelený čaj se používá v kosmetice pro citlivou pleť. Ochrání pokožku před volnými radikály, čímž předchází tvorbě vrásek. Stačí zalít lžičku čaje horkou, ale ne vroucí vodou, nechat pár minut vyluhovat a použít jako pleťovou vodu. Skladujte v lednici nebo spotřebujte do dvou dní. Pokud máte volnou lahvičku s rozprašovačem, můžete přelít do ní a pleť osvěžit kdykoliv během dne.

Další kuchyňskou ingrediencí pro krásnou pleť, kterou můžete použít, je jablečný ocet. Zbaví ji odumřelých buněk a krásně vyhladí. Je ale nutné dávat pozor na koncentraci. Bezpečné je začít na podílu 1 díl octa k šesti dílům vody nebo čaje a v případě potřeby zvýšit koncentraci. Místo obyčejné vody je možné použít destilovanou nebo čaj z bylin, ze kterých se vyrábí i květinové vody – např. šalvějový, meduňkový nebo levandulový.
Jestliže nepotřebujete tonikum k dočištění pleti po odlíčení make-upu, samotná studená voda uzavře póry a připraví tak pleť na nanesení krému.

Čištění pleti

K čištění pleti existuje velký výběr přírodních mlék, olejů, vod a pěn. K levným patří výrobky od Alverde – čistící mléko s růží pro suchou pleť a čistící gel s mořskými řasami pro mastnou pleť. Oboje dobře odlíčí make-up, k dočištění a tonizaci pleti jsou tu pleťová voda s růží nebo s mořskými řasami.

Velmi dobrou možností je také lávová zemina. Je vhodná pro všechny typy pleti, absorbuje přebytečný maz, ale nevysuší pokožku nadměrně. Pro každodenní čištění stačí trošku rozpustit ve vodě, nanést na obličej a hned smýt. Pleť je potom krásně hladká. Neodlíčí ale make-up.



Odlíčení make-upu

K odlíčení i voděodolného make-upu včetně řasenky dobře poslouží oleje. Použít je možné kterýkoliv pleťový olej, já vzhledem k ceně a větší spotřebě používám olivový. Můžete ho použít i když je na vás příliš mastný, což je i můj případ. Většina se setře tamponem a nemusíte pak použít krém. Pokud použijete k dolíčení ještě tonikum, setře se všechen a můžete ho použít i na mastnou pleť.

Na odlíčení řasenky je vynikající ricinový olej, který je vyživí a dobře odlíčí. Pokud se dostane do očí, většinu lidí neštípe a to ani pokud mají citlivé oči. Mě ale štípe, stejně tak olivový (ale doporučuji vyzkoušet, zvláště pokud nemáte k dispozici ricinový), proto používám jojobový nebo meruňkový.

Namísto oleje je možné použít i mléko - plnotučné pro suchou pleť, polotučné pro normální, odtučněné pro mastnou. Není však tak efektivní jako oleje, nemusí odlíčit voděodolný make-up nebo více vrstev make-upu najednou. Také se musí na rozdíl od oleje všechno důkladně smýt, aby se na pokožce netvořily bakterie.

Další velmi efektivní možností je kvalitní mýdlo. Dobré přírodní mýdlo pokožku nevysuší a make-up smyje velmi snadno a rychle. Je pak ale důležité použít krém. Já používám mýdlo Savon du Midi s bambuckým máslem nebo olivová mýdla z mýdlárny Rubens nebo Mystické mýdlárny, ale stačí i mýdla Alverde, která krásně voní a nevysušují pokožku a v drogeriích DM stojí jen 20 Kč.





sobota 15. srpna 2009

Úvod

Vítám vás na svém blogu o přírodní a domácí kosmetice a minerálním make-upu. Protože jsem studentka, budu psát většinou o levnějších značkách a kosmetice doma vyrobené. Na internetu najdete hodně receptů na domácí kosmetiku, já chci uvést jen jednoduché návody vhodné i pro začátečníky a z ingrediencí u nás dostupných. V článcích o minerálním make-upu chci představit levné a kvalitní značky, které zasílají do Evropy - u nás dostupný minerální make-up je buď nekvalitní anebo drahý.